Pedaalridders in Zwolle

Wielrennen door de jaren heen

Het is 9 mei 1957 en mudjevol op de Grote Markt in Zwolle. Wielerfans hangen uit de ramen en op het trottoir voor Café-Restaurant De Harmonie kan er niemand meer bij. De vierde etappe van de Ronde van Nederland naar finishplaats Leeuwarden gaat van start. Een dag eerder wint de Belg Rik van Looy op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle de derde etappe. De in Overijssels hoofdstad ‘wereldberoemde’ motoragent Franke Bootsma zit al op zijn BMW om de karavaan door de binnenstad, richting Friesland, te loodsen. Het is het decennium waarin voetbal en wielrennen de belangrijkste volkssporten zijn. Iedere zichzelf respecterende stad, dorp, gehucht en wijk heeft dan allang zijn eigen wielerronde.

Wielrennen is een hype in de jaren vijftig. Ook in Zwolle, waar de sport op topniveau overigens altijd een bescheiden aangelegenheid is gebleven. Ondanks De Ster van Zwolle, die al zestig edities lang onafgebroken straalt, en de wereldsuccessen van de oorspronkelijk uit Almelo en Hasselt afkomstige Kirsten Wild en Anna van der Breggen. En niet te vergeten de aansprekende prestaties van baanrenner en geboren en getogen Zwollenaar Rinus Schotman die zijn topjaren kent tussen 1933 en 1940. Vooral op ’Urbana’, de Zwolse piste die amper zes jaar in gebruik zou zijn.

‘Pedaalridders in Zwolle‘ is een reconstructie van de snelle teloorgang van een mooie wielerbaan en een verhaal over vedettes, vergeten helden, goedwillende amateurs, bijzondere ploegen en stervende zwanen.

ISBN: 9789492531094

Auteur: Harry Bouwhuis

Eindredactie: Theo Kölker

Vormgeving en druk: Mirella Zwanenburg

Uitgever: Boekendame

---

Met onder andere: Piet Moeskops, Jan van Veen, John van Eck, Jan Pijnenburg, Joost Houtsma, Cor Wals, Jan Derksen, Arie van Vliet, Henk Jazet, Rinus Schotman, Eppe van Essen, Gé Nijkamp, Bertus Platel, Joop Platel, Aloys Berends, Dick van Berkum, Theo Bonte, Thijs Platje, Ben Doldersum, Henk Nieuwkamp, Tonny Veldhuis, Ben Zomerdijk, Marvin van der Pluijm, Piet Spruit, Jo Vrancken, Egbert Koersen, Dries van Wijhe, Jan van Dam, Jan Stuiver, Ton ter Bekke, Benny Brouwer, Michel ten Hag, Laurent Fignon, Lodewijk Harmeling, Patrick Strouken, Erwin Kistemaker, Michael Boogerd, Theo Dragt, Hanzerenners, GazGas, TC Swolland, Anna van der Breggen, Kirsten Wild, Loes Gunnewijk, Marijn de Vries en Bas Tietema.

 


Project informatie

  • Opdrachtgever Harry Bouwhuis
  • Gerealiseerd in december 2020
  • Website

Geïnspireerd geraakt? De Boekendame komt graag bij je langs.