Hoe maak je een boek?

Waar moet je aan denken als je een jubileumboek, historisch boek of educatief boek wilt maken? Begin je direct met de boekomslag of maak je eerst een plan? Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen om tot een boek te komen wat gelezen wordt.

Een idee

Onderwerp

Waar mag het boek over gaan? Bedenk wat voor soort boek het mag worden. Is het een naslagwerk, informatief boek, wil je mensen iets leren? Kortom, wat is het doel van het boek? Wanneer je bedacht hebt waar het boek over gaat en wat je er mee wil bereiken, kun je het beste eerst een onderzoek doen of er al zoiets bestaat. Het kan zijn dat je hierdoor besluit niet een zelfde boek te maken of je kunt dit boek juist als voorbeeld gebruiken en inspiratie uit halen.

Doelgroep

Voor wie wil je het boek maken? Wanneer je een boek wilt verkopen kun je de doelgroep het beste zo concreet mogelijk maken. Maak een profiel van je ideale lezer. Ook voor de vormgeving is het belangrijk om te weten wie de doelgroep is. Wanneer het boek gemaakt wordt voor wat oudere mensen of mensen die minder goed kunnen lezen, gebruiken we een wat groter lettertype.

De uitwerking

Teksten

Begin met het maken van een indeling van het boek. Welke onderdelen komen aan bod? Schrijf je alleen alle teksten, doen jullie dit samen of laat je het doen door een tekstschrijver? Moeten er interviews gehouden worden? Maak eerst een plan met alles wat er in mag komen en wie wat doet. Vervolgens kan er begonnen worden met het schrijven van de teksten. Soms is het slim om dit door mensen te laten doen die kennis hebben van het onderwerp, maar soms is het handiger om de teksten te laten schrijven door een professional. Je kunt dit natuurlijk combineren en een tekstschrijver als coach of helpende hand vragen.

Afbeeldingen

Om het boek een succes te laten zijn, heb je mooie foto's of passende afbeeldingen nodig. Wanneer er interviews gehouden worden, neem dan meteen een fotograaf mee die een foto maakt tijdens het interview of een mooie profielfoto kan maken. De afbeeldingen die in het boek komen kunnen oude foto's zijn die ingescand moeten worden, het kunnen sfeerfoto's van internet zijn of je kunt prachtige beelden laten maken door een professionele fotograaf. Let er op dat alle foto's en afbeeldingen rechtenvrij gebruikt mogen worden.

Vormgeving

Met alle bovenstaande informatie, teksten en afbeeldingen gaat de Boekendame aan de slag met de eerste pagina's van het boek. Is er een bepaalde stijl waar het boek aan moet voldoen? We bespreken samen de eerste pagina's en passen deze indien nodig aan. Pas wanneer je helemaal tevreden bent over het lettertype, de regelafstand, de indeling, het kleurgebruik en de stijl gaan we aan de slag met de rest van het binnenwerk. De boekomslag maken we meestal als laatst, omdat we dan weten hoeveel pagina's het boek bevat en dus weten hoe dik de rug van het boek wordt. Daarnaast hebben we dan een beter beeld van het boek.

Perfectioneren en corrigeren

In deze stap zetten we de laatste puntjes op de i. Alle pagina's bekijken we nog een laatste keer voor het bestand naar de drukker gestuurd wordt. De tekstschrijver bekijkt of er geen foutjes in staan en je controleert of alles zo helemaal naar wens is. Wanneer je zelf de teksten schrijft kan het zinvol zijn om nog een laatste check te laten doen door een andere tekstschrijver. Als het boek verkocht kan worden is het raadzaam om een ISBN nummer aan te vragen en de barcode hiervan op het boek te plaatsen, dit kan de Boekendame voor je regelen.

Realiseren

Drukken

Het bestand kan nu naar de drukker gestuurd worden. De Boekendame heeft vooraf contact met de drukker over onder andere de dikte van het boek en aantal katernen, zodat de Boekendame een compleet druk-klaar bestand kan aanleveren. Er zijn veel soorten boeken en papiersoorten mogelijk. Bepaal van te voren en in overleg met de Boekendame wat voor soort boek je wilt en hoeveel stuks er in eerste instantie gedrukt mogen worden.

Verspreiden

Als je het boek wilt verkopen kan het boek nu aangeboden worden in (online) winkels. Wanneer het boek alleen intern gebruikt wordt, kunnen de boeken nu uitgedeeld worden. Voor de mensen die in het boek staan en meegewerkt hebben is het erg leuk om een boekpresentatie te organiseren. Dit levert meteen ook mooie publiciteit op. Indien gewenst kan de Boekendame jullie boek registreren bij het Centraal Boekhuis en te koop aanbieden op websites als Bol.com, Libris en Bruna.

Wil je meer weten? Stuur meteen even een berichtje en stel je vraag.